Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA
Říční zatáčky - River curves

Magnetický systém filtrů VF Foto

Už je to nehorázně dlouho, co jsem začal používat magnetický polarizační filtr od VF Foto. Slíbil jsem panu Fučíkovi, že k tomu napíšu nějaké mé dojmy, ale nejdříve jsem chtěl počkat, až dostatek dojmů budu mít, a pak už zase pořád bylo čím se zabývat, takže jsem to před sebou tlačil velmi dlouho jako rest:-).

Konečně se dostávám k napsání alespoň krátkého příspěvku. Kdo se mnou někdy byl na workshopu, ví, že polarizák mám nasazený neustále. Ne vždy ho nutně otočím do plné účinnosti, ale nesundavám ho, jelikož jde o pro krajinářského fotografa velmi důležitý nástroj. Nejen, že může zvýraznit modrou oblohu (to se dá i částečně napodobit ve Photoshopu), ale hlavně filtrováním odlesků umožňuje fotit tekoucí vodu (bez něj to prakticky nemá smysl) a co je ještě podstatnější – umožňuje vidět skrz odlesky na vegetaci, čímž listy a tráva „přiznají barvu“. Nejlépe je oboje vidět na přiložených ukázkových fotkách.

Ukázka před a po otočení polarizačního filtru na maximální účinnost.

Používám polarizák od Hoya a právě od VF Foto. Ten druhý mám rád díky jeho magnetickému systému, kdy ho nemusím na objektiv šroubovat. Stačí jednou našroubovat magnetický držák, a pak už jen můžete snadno a rychle nasazovat různé filtry (v krajině typicky polarizační nebo ND, případně na noční fotografii filtr pro částečné zbavení se světelného smogu).

Hoyu mám nasazenou pořád na objektivu 8-25mm F4 PRO a VF Foto mám připravené pro jiné objektivy (12-100mm F4 PRO a 40-150mm F2.8 PRO). Nastálo bych ho na objektiv nedával, jelikož bych se bál, aby se zejména v batohu z magnetického držáku nevysmeknul a nepoškrábal se. Zároveň nedrží dobře krytku, jelikož má vepředu hodně úzký závit. To bychom mohli nazvat nedostatkem, ale to je asi tak jediné, co mě napadá.

Podzim přišel do Bledu --- Autumn came to Bled

Jinak mě naopak mile překvapil. Z hlediska intenzity je srovnatelný s Hoyou – občas mi přišlo, že Hoya má trochu silnější efekt, ale jindy to zase působilo spíše naopak, vesměs je to ale srovnatelné. Parádní je ten magnetický systém – Hoya se mi kolikrát zakousne a blbě se odšroubovává, tady stačí ho jednoduše sundat. Zároveň je magnet dostatečně silný, že i když jsem zkoušel s foťákem intenzivně lomcovat, nikdy nespadl, a to ani s na něj nasazeným dalším filtrem.

Z hlediska optické kvality jsem nezaznamenal oproti Hoye nebo i oproti objektivu bez filtru žádný viditelný rozdíl, jak co do kresby, tak co do barevného podání. Filtr zkrátka dělá, co má a neplatíme za to prakticky žádnou daň (s výjimkou přirozeného omezení světla o cca 1 ND, jako u všech polarizáků). To hlavní, co přináší oproti jiným filtrům, je zejména onen magnetický systém, který je opravdu skvělou vymožeností. Zvláště, pokud polarizák nechcete mít nasazený pořád, případně ho kombinujete s jinými filtry, je to super věc, kterou mohu vřele doporučit.

Pokud vás tento filtr nebo magnetický systém filtrů VF Foto zaujal, jejich nabídku najdete na zde – https://www.vffoto.com/ .

Leave a comment