Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA
Workshop v Českém Švýcarsku

Už nějaký čas jsem v sobě nosil přání uspořádat krajinářský workshop. Slovo dalo slovo a dohodli jsme se s Fotolabem na vyzkoušení takového konceptu letos na podzim v rámci jejich fotokurzů, na kterých jsme za Olympus už dříve spolupracovali. Těšil jsem se na to. Byl to nejdražší (už jen díky ubytování) a nejrozsáhlejší workshop v nabídce, lidí se ale přihlásilo dostatek, a tak se akce mohla uskutečnit.

Cestou na místo, krásných Rynartic ve východní části Českého Švýcarska, jsem projížděl bukovými lesy se žloutnoucími lístky a kochal se. Bylo zataženo, mlha a poprchávalo. Mně to ale nevadilo, tak nějak jsem s tím počítal a věděl, že to není problém, zvláště tady. Příjezd, milý personál hotelu a příprava prezentace a techniky. Potom oběd, přivítání s účastníky a hurá do akce.

Počasí nám hned od začátku ukázalo, co všechno nás při fotografování krajiny může potkat, a na co musíme být připraveni. Zima a vytrvalý déšť nebo mrholení nás provázely po celou dobu a leckdo by to v takových podmínkách rovnou zabalil a jel domů do tepla. Nám to však na elánu neubralo, a jelikož jedno z hesel workshopu bylo „Neexistuje špatné počasí pro fotografování“, byly dané podmínky opravdu symbolické.

 

Většina z nás disponovala zatěsněnými fotoaparáty OM-D a objektivy řady PRO M.Zuiko Digital, které si navíc účastníci mohli také zapůjčit k vyzkoušení. Díky tomu se nemuseli bát o své přístroje a plně se soustředit na samotné focení a krásu zdejšího prostředí. České Švýcarsko má v tomto obrovskou výhodu v podobě oněch rozlehlých a atmosférických listnatých lesů, a hlavně úchvatného, hluboko zapuštěného údolí řeky Kamenice, kde jsme strávili většinu času.

CO SE VLASTNĚ ÚČASTNÍCI V RÁMCI WORKSHOPU NAUČILI?

  • Jak nastavit fotoaparát v různých podmínkách a pro různé typy krajinářských fotek
  • Jaké příslušenství zvolit pro různé situace
  • Nejosvědčenější kompoziční postupy s konkrétními příklady
  • Co na fotce naopak nefunguje + konkrétní příklady
  • Chování světla a prostředí v různých denních dobách a ročních obdobích
  • Jaké typy fotek se dají fotit v deštivém a zamračeném počasí
  • Čeho si všímat na místě a jak hledat zajímavé pohledy
  • Práci s Photoshopem včetně několika speciálních triků

Krom nových znalostí a praktické zkušenosti si také všichni odvezli krásné fotky, zejména tekoucí Kamenice s až snovou, ranně podzimní atmosférou. Dle rychlé zpětné vazby všichni odjížděli spokojení a s motivací a chutí rozvíjet získané vědomosti. Dělá mi radost, když můžu lidem něco předat a nadchnout je, takže i já jsem odjížděl s úsměvem na tváři a dobrým pocitem. Utvrdil jsem se, že tohle má smysl a chci to dál dělat.

Určitě tedy budou další workshopy – příští rok na jaře a na podzim je chceme opět s Fotolabem uspořádat.

Leave a comment