Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotoexpedice Podzimní Slovinsko 2021 – ohlédnutí

Tak to vyšlo. Po roce a půl plánování a čekání, jestli bude moct proběhnout, nebo ne, se konečně podařilo uspořádat mojí první zahraniční fotoexpedici, jejímž cílem bylo mé oblíbené Slovinsko.

Myšlenku na v zahraniční konaný fotografický workshop jsem v sobě nosil už pár let, přičemž od první chvíle mi bylo jasné, kam bych se s lidmi vypravil. Slovinsko jsem poprvé navštívil v roce 2016 a okamžitě mi učarovalo. Od té doby jsem se tam ještě párkrát alespoň na skok stavil, ale vždy v létě. Tu pravou atmosféru si tam ale vychutnáte zejména na podzim (případně v zimě to musí být také parádní).

Na fotoexpedici se přihlásili 4 nebojácní – nikdo si totiž nemohl do poslední chvíle být jistý, jestli bude kvůli koronaviru a vládním opatřením moct proběhnout. Sešli jsme se tedy v příjemně komorním prostředí, kdy mi, jako mnohokrát před tím, pomáhal navíc můj kamarád a kolega fotograf Milan Strachota. Díky dvěma lektorům na čtvero účastníků měl tedy workshop dosti individuální charakter:-). Nemohu mluvit za účastníky, jak byli s fotoexpedicí spokojení oni, ale fotky, které jsem stihl vidět, mluví za ně.

O takovém štěstí na podmínky jsem ani nesnil a do poslední chvíle byl napjatý, jaké nás čeká počasí. Předpověď ale nakonec ukázala až neuvěřitelné “okno” slunečného počasí přesně pro dny, kdy probíhala fotoexpedice. Před tím i potom mělo pršet. Nakonec sice nebylo počasí tolik příznivé, jak se předpověď tvářila, přesto se fotoexpedice nesla vesměs ve znamení fotografických žní. Naprosto parádní podmínky nám přinesl hned první úsvit s profláknutým výhledem na kostel Sv. Tomáše. Vycházejícím sluncem do růžova zbarvené mraky a dole se tetelící hustá mlha, co víc si může fotograf přát.

Na západy slunce se Slovinsko jeví daleko méně vhodně situované, než je tomu u východů. Jedno z mála míst, které má dobré dispozice pro focení při západu slunce, je jezero Bohinj a výhled na něj z blízkého kopce, který jsme zkusili na závěr prvního dne. Pokud ale nejsou na obloze žádné mraky, je to vždycky takové nijaké a u Bohinje to platí dvojnásob. Pokud by ale byly, mohla by z toho být velmi solidní fotka – holt není každý den posvícení, ale i tak to, myslím, stálo za to.

Druhý den nás počasí pěkně vypeklo, resp. spíše předpověď, která byla úplně vedle na všech “vyhlášených” meteo centrech. Namísto mlhy se kraj okolo jezera Bled ponořil pod pokličku inverzní nízké oblačnosti, která se nerozpustila až do noci. Ale zas tak to nevadilo – v plánu totiž stejně byla soutěska Vintgar,  ve které je úplně jedno, jaké je počasí, resp. zataženo představuje ideální podmínky. Před tím jsme si navíc užili i čistě turistickou vložku v podobě plavby na ostrov s klášterem na jezeře Bled, kde byla příležitost dát si kafe a koupit nějaké ty suvenýry:-).

Třetí den byl opravdu ve znamení fotografických žní. Předešlý den nám úsvit na Bledu nevyšel, tentokrát ale vše vypadalo nadějně. A skutečně – inverzní oblačnost zmizela a i když se obloha opět vyčistila úplně do modra, tenká vrstva mlhy nad jezerem se postarala o skvělou atmosféru.

Následně jsme si dali vcelku dlouhou automobilovou trasu s návštěvou dalšího pitoreskního a velmi fotogenického kostela v Jamniku, krásných výhledů u vesnice Dražgoše a vodopádu Virje.

Na závěr, kdy jsme projeli údolím Soči a vyjeli až do sedla Vršič v národním parku Triglav, se nám slunce schovalo za silný opar a mraky, resp. štíty hor, ale s tím jsme tak trochu počítali, takže fotky už byly spíše do počtu. I tak budeme mít jen z tohohle dne  hodně fotek k přebírání:-).

Co dodat, snad přiložené fotky mluví za vše, byť jsou jen v rychlosti upravené spíše pro účely dokumentace. Některé si časem “vytáhnu” a upravím je poctivěji, aby skutečně vyniklo, jak krásných podmínek jsme se dočkali. Děkuji všem zúčastněným, byl to skvěle strávený čas! A velké díky také “tam nahoru” za ty výborné podmínky a že jsme se tam vůbec dostali. Už teď se těším na příště!

Celá série fotek je k vidění zde – https://markusnakus.cz/bwg_gallery/slovinsko-slovenia-2021/.

Kdo by měl zájem se přihlásit na příští fotoexpedici do Slovinska, je již naplánovaná – https://markusnakus.cz/workshopy/fotoexpedice-podzimni-slovinsko/.

Leave a comment