Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S novým rokem jsem se opět zamýšlel nad mým dalším směřováním v rámci fotografie (a ostatně i jiným). Dělám to poslední dobou vlastně docela často. Kladu si otázku, jaká je vlastně hodnota fotografie, co může přinášet tomu, kdo se na ní dívá a jak mu mohu dokázat předat dojmy z krajiny a daného okamžiku?

 

Dlouhodobě se zamýšlím nad tím, jakým způsobem fotky lidem prezentovat. Upřímně nejsem zrovna fanoušek Instagramu, který beru spíše jako takové nutné zlo (a počet mých sledujících tomu odpovídá:-)). Ten způsob, kdy fotku člověk vidí na displeji telefonu asi tak na 5s (jestli vůbec!), při nichž mozek bleskurychle vyhodnotí, jestli dá srdíčko nebo ne, se mi dosti příčí. Jaký to má vlastně smysl? Ale o tom se rozepíšu možná jindy.

Slovinsko – jezero Bled

Mé myšlenky s přelomem roku se točily hlavně kolem spousty fotek, které mám připravené k upravení, ale zároveň je nepovažuji za tak dobré, aby si zasloužily být samostatně umístěné v mé “výkladní skříni”. Přesto kolikrát mají něco, co stojí za to předat dál. Atmosféru, náladu, výpovědní hodnotu o daném místě a okamžiku… Leckdo v nich může vidět i vyšší hodnotu než v mých tradičních krajinářských fotografiích. Dlouho jsem si tedy lámal hlavu, co s nimi.

Zimní Praha

Jedna kvalitní fotka dokáže předat mnohé, klidně i všechno, co jsem vypsal výše. Přesto může jen stěží poskytnout větší vhled do daného místa. Ukáže jen (dle autora) nejestetičtější pohled, ale opomíjí cestu k němu i různá drobnější zákoutí a jemnější pohledy na krajinu, které neobsahují výrazné výškové rozdíly reliéfu, mohutné volné kameny či dramatické počasí. Série fotek může krásně doprovodit jednu, dvě spektakulárnější fotky a poskytnout jim zázemí. Pozorovatel pak má větší možnost skutečně se ponořit a nechat se vtáhnout do daného prostředí. Všimnout si, jak vypadá les, kterým vede stezka na skálu, ze které je předchozí fotka; potok, který se klikatí kdesi pod úbočím kopce na fotce další; kostelík, jehož věžička ční v dálce a doplňuje krajinu v jiném panoramatickém záběru…

Mallorca

A to je přesně to, co bych chtěl – předat určitou zprávu o krajině, přenést dojmy z ní a vtáhnout do ní každého, kdo si fotky prohlíží. Věřím, že pomocí sérií fotek se mi podaří dostat se tomuto záměru blíže a že vám umožním více si mé fotky krajiny vychutnat. Zvu vás tedy k prohlédnutí mých sérií fotek zde – https://markusnakus.cz/galerie/serie/ .

Zimní Praha

Related Posts

Leave a comment